A Mánia Fitness tapasztalata szerint, a női vendégek sokszor azzal a tévhittel érkeznek a termekbe, hogy a súlyzós edzés férfias testképhez és túlzott izomtömeg kialakulásához vezet, így messziről elkerülik az ilyen típusú mozgást és nagyrészt a kardió jellegű tréningek (kardiógép kínálatunkat ITT találod) mellett teszik le a voksukat. Itt az ideje megcáfolnunk az elméletet.

A női test hormonrendszere nem alkalmas a gyors és látványos izomgyarapodásra. Ennek nem más az oka, minthogy a női test nem tartalmaz annyi tesztoszteront, mint a másik nemé, így súlyzós edzésekkel “csupán” formás, tónusos testet érhetnek el. A testépítőkére hajazó izomtömeg megvalósítása egy sokkal összetettebb folyamat eredménye, mivel ehhez rendkívül szigorú étrendre, táplálékkiegészítők fogyasztására, és kemény edzéstervre van szükség.

Miért a súlyzós edzés?

Edzőink segítségével összegyűjtöttünk 5+1 érvet, amivel garantáltan meggyőzhetjük női vendégeinket is a súlyokkal végzett edzés hatékonyságáról.

1. ”Kardióval több kalória égethető el, mint súlyzós edzéssel.”

A kijelentés korántsem igaz, hiszen egy hatásos súlyzós edzéssel közel azonos kalória égethető el, mint egy aerob tréning során, emellett pedig feszes, formás testet kaphatunk végeredményül. Az erőgépekkel végzett mozgás jelentősen serkenti az anyagcserét, ami megakadályozza a testzsír lerakódását. Egy kutatás szerint például 2 hónapig tartó súlyzós edzés során, egy átlagos edzést kezdő nő 0,9 kg izmot épít fel, mialatt közel 1,9 kg testzsírt veszít.

2. Izolált edzésmód

A zsírszövet elhelyezkedése a testen teljes mértékben genetikus, tehát nem valósulhat meg a helyi zsírégetés. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem lehet meghatározni azt a területet, ahonnan fogyni szeretnénk, ergo nem lehet szándékosan befolyásolni. Ezzel szemben, a súlyzós edzésnél külön izomcsoportokra lehet dolgozni, így szabályozható az izmosodás. További grátisz, hogy az izmok növekedésével csökken a zsír aránya a szervezetben.

Súlyzós edzés nőknek? – 5+1 szuper érv, amivel ráveheted a női vendégeidet, hogy ezt a mozgásformát válasszák - 0

3. „Utóégető hatás“

Az úgynevezett utóégető hatás az edzés utáni kalóriaégetés fogalmát takarja, mely sokkal magasabb egy súlyzós edzést követően, mint egy aerob edzés után. Egy jól összeállított erősítő edzés utáni 24 – 48 órában a test minden egyes megdolgoztatott izma kalóriákat éget. Ugyanis a súlyzós edzések révén, az izmokon mikrorepedések keletkeznek, melyeket a test a pihenőidő alatt fehérjék felhasználásával pótol, így eredményképp gyarapodik az izomtömeg. A regenerálódás alatt a kalóriák felhasználása a nyugalmi állapotban is megnő, ennek köszönhetően folyamatosan égnek a kalóriák, anélkül, hogy bármit is tennénk ennek érdekében.(Ezt nevezik emelkedett alapanyagcserének is.)

4. Csontok, ízületek védelme

A csontállomány mértékének megváltozása, avagy a csontritkulás egy főleg nőket érintő probléma, mely általában a változó korral párhuzamosan jelenik meg. Kutatások bizonyították, hogy a rendszeres súlyzós tréningek növelik a csontsűrűséget, tehát csökkentik a csontritkulás esélyét. Egy tanulmány eredménye szerint a gerinc csontsűrűsége 13%-al nő 6 hónapos súlyzós edzés során. Megfelelő kalciumbevitellel még tovább fokozható a csontok erőssége, mellyel a jövőre nézve nagy szívességet tehetünk testünknek. Mindemellett az ízületek is stabilabbak lesznek, mely által csökken a sérülés veszélye és könnyebbé válik a mindennapos tevékenységek elvégzése.

5. Csökkenti a hátfájás kockázatát

A helyesen kivitelezett hátizom gyakorlatok a gerincmerevítő és a mély hátizmok fejlődését segítik elő, így javulhat a tartás, valamint csökkenhet a már kialakult hát-, és derékfájdalom is, mely különösképp érinti az ülőmunkát végzőket.

+1. Igazi bónusz előny

Az izmok fenntartása több kalóriát igényel, mint a zsírszöveteké, így hosszútávon véd a visszahízás ellen, minek okán, aki izmosabb, többet kell, hogy egyen.

Fitness termünk megítélése szempontjából rendkívül fontos edzőink hozzáállása, figyelmessége is, hiszen trénereink azok, akik a vendégeinkkel napi szintű kapcsolatban állnak. Női vendégeink súlyzós edzéstől való alaptalan félelmét az általunk említett 5+1 érvvel egészen biztosan eloszlathatjuk, illetve meghozhatjuk a kedvüket az erőnléti típusú tréninghez. Következő bejegyzésünkben bemutatunk pár, olyan fitness gépekkel végezhető gyakorlatot, melyek kifejezetten hasznosak lehetnek női vendégeink számára, ha belevágnak a súlyzós edzés rejtelmeibe.

Kínálatunkban számtalan neves márka eszköze megtalálható, ha kézi súlyzókról esik szó.

Ha bizonytalan, mi a tökéletes eszköz terme számára, forduljon hozzánk bizalommal!