Tulajdonosként tisztában kell lennünk fitness termünk karbantartásának fontosságával. Hogy miért is olyan lényeges és hogyan tarthatjuk a lehető legjobb formában a gépparkunkat? Ebben a blogposztban erre a kérdésre keressük a választ!

Miért?

Fenntartani egy létesítményt állandó és változó költségekkel jár, utóbbit pedig jelentősen megnövelheti a gépek amortizációjának mértéke.

Az idő nagy úr és még a legjobb minőségű, professzionális eszközöket is megviseli, ezáltal nem elég a megvásárláskor befektetni egy fitness gépbe, mivel ezek egyfajta forgóeszközök, szervizelésükkel és ápolásukkal is foglalkoznunk kell, mellyel jelentősen megnövelhető a hasznos élettartam. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy-egy elkopott, vagy tönkrement alkatrész súlyos baleseteket is okozhat, tehát a karbantartás vendégeink biztonsága érdekében is sarkallatos pont. Azt meg sem említve, hogy az igényes, esztétikus terembelső és tér a felhasználóink pozitív megítélését segíti elő, illetve vendégkörünk növekedésének egyik generáló tényezője is lehet, hiszen az emberek szívesebben járnak egy színvonalas, karbantartott gépekkel rendelkező terembe.

Az alkatrészek cseréje és szervizelése rendkívül költséghatékony megoldás, ráadásul jelentősen növelheti a gépezet egészének időtállóságát. A fitness ipar továbbra is dinamikusan fejlődik, ezáltal egy-egy új technológiával rendelkező kiegészítő, vagy alkatrész jelentős könnyebbséget hozhat az innováció által. Ilyen újdonság lehet, az utóbbi években megjelenő hexagonális súly, mely a régebbi kör alakú súlyzókkal ellentétben nem gurul el, ezáltal biztonságosabb használatot nyújt, de megemlíthetnénk Lock N Load® rendszerrel ellátott lapsúly választó rendszert is.

Mikor?

Mint minden rendszernek, a kondigép berendezéseknek is megvannak a szokásos szervizelési követelményei és jellemző meghibásodásai. A szemünk előtt minden esetben a karbantartás célja kell, hogy lebegjen, vagyis, hogy végeredményként egy olyan termet kapjunk, melynek használata megbízható és biztonságos élmény nyújt a felhasználók számára!

A célhoz vezető úton, az egyik elengedhetetlen aranyszabály a karbantartást illetően, a megfelelő rendszeresség. Ennek oka, hogy a kellő gyakorisággal szervizelt géppark meg is hálálja a karbantartást és sokáig szolgálja a terem vendégeit és tulajdonosát!

Mi segíthet a megfelelő időintervallum meghatározásában? Minden nagy márka, mint például a Star Trac, Nautilus, StairMaster, vagy éppen Panatta – és még sorolhatnánk a piacvezető óriásokat – , kibocsát a termékekhez csatoltan egy úgynevezett „gyártó által megadott szerviz-intervallumok”-ról szóló útmutatót a vásárlók számára, mely szerint erősen ajánlott bekövetkeznie a karbantartásnak! Ettől jó irányba el lehet, vagy bizonyos esetekben el kell térni, azaz gyakrabban cserélni bizonyos alkatrészeket. Természetesen az intervallumok hosszát nagyban befolyásolja egy adott terem felhasználó köre és létszámának nagysága.

Amit nem árt figyelembe venni

Fontos észben tartanunk a fitness gépek egyediségét, tehát, hogy az esetek többségében (kivéve kiegészítők, padok) nem mozgó tárgyakról beszélünk, mint egy autó vagy bicikli esetében, hanem fixen rögzített eszközökről. Ezáltal specifikusabb, helyszíni szervizelést igényelnek, ellenben ugyancsak kopó alkatrészekkel vannak felszerelve, így igénylik a rendszeres karbantartást, melyben a Mánia Fitness gyors és szakszerű segítséget nyújthat!

Mi történik, ha elhanyagoljuk a karbantartást? Mire ügyeljünk?

Az egyik tipikus hiba a tulajdonosok részéről, mely a nagyobb haszon, illetve a költségek csökkentése/lefaragása érdekében egyaránt előfordulhat, hogy az esedékes karbantartást hosszabb, vagy rövidebb ideig elhanyagolják, esetleg nem fordítanak rá kellő mennyiségű összeget. Ez olyasmi, mint az izomépítés. Minél több szünetet tartunk, és minél huzamosabb ideig engedjük el magunkat, annál nagyobb izomtömeget kell magunkra építenünk egy restart esetén, esetünkben, pedig a géppark állapotának karbantartására és megóvására egyre nagyobb összeget és energiát kell fordítanunk.

Tapasztalataink alapján a leginkább karbantartást és szervizelést igénylő terem típus a következő: Viszonylag kis gépparkkal rendelkező létesítmény, kis négyzetméteren, de hatalmas vendégkörrel, mely az úgynevezett „holt” idő megszűnését eredményezi, azaz a gépek folyamatos használatban vannak. Ha ilyen jellegű fitness egység van a birtokunkban, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a szervizelésnek!

Fitness terem karbantartás A-tól Z-ig – I. rész - 0

Következő bejegyzésünkben, témánk folytatásaként, az általunk javasolt, karbantartási feladatokat vesszük sorra, avagy a “Hogyan?” kérdésre keressük a választ, majd több éves szervizelési tapasztalatunkra alapozván, a leggyakrabban előforduló meghibásodásokat részletezzük.

A Mánia Fitnessben magasan képzett szakemberek állnak rendelkezésre a fitness gépek minden jelentős márkájának szervizelésére. Ügyfeleinknek könnyű és problémamentes karbantartást kínálunk és célunk, hogy megszűnjön a leállási idő az Ön termében. Kérdése esetén keressen minket bizalommal!