Tekerés egykeréken – avagy mi fán terem a Spinning?

Tekerés egykeréken – avagy mi fán terem a Spinning?

A biciklizés felfelé ívelő népszerűsége tagadhatatlan. Amellett, hogy praktikus közlekedési eszköz, milliók hódolnak a bringás sportoknak. Gondoljunk a világ legnagyobb biciklis versenyére, a francia tájakon átszáguldó Tour de France konvojra, vagy éppen arra, hogy az olimpián is több versenyszámban feltűnnek a kétkerekűek. A bringa imádat mára egy olyan edzésformát is életre hívott, melyre fitness terem tulajdonosként érdemes figyelmet fordítanunk. Az őrület nem más, mint a Spinning.

Teremtéstől a világhírig

A Spinninget a híres kerékpár versenyző és maratonista Jonathan Goldberg hívta életre, aki saját teremkerékpárt alkotott Johnny G. néven. Eleinte csak a saját garázsában tartott edzéseket barátainak, a 2000-es évekre viszont a módszerére épülő edzésforma hatalmas rajongótábort vonzott. A Spinning alapvetően egy állóképesség növelést megcélzó, teremkerékpáros tréning, mely a szabadtéri biciklizést imitálja. Később kialakult típusa a Spinracing, melyet kifejezetten a zene ütemére végzett mozgás jellemez. A tréning során az alsótesten kívül a felsőtest is dolgozik, tehát az edzés színesítve van karhajlításokkal és egyéb mozdulatokkal.

Miért érdemes befektetni spinnerekbe?

A bevezetésben már említettük, hogy milyen töretlen is a kerékpározás népszerűsége, így egészen biztosan széles felhasználói réteget tudunk megcélozni. Aki egyszer megtanult biciklizni, sosem felejti el – tartja a mondás. Valóban, kortól, nemtől függetlenül rengetegen űzik ezt a sportot, hiszen a kezdők kihívást, míg a profik a versenyre való felkészülés alternatíváját láthatják benne, emellett pedig rekreációs célokra is alkalmazzák. Ráadásul a szabadtéri biciklizés szerelmeseit is becsábíthatjuk termünkbe, hiszen az időjárás okozta viszontagságok miatt, az év ezen időszakában beltérbe kényszerülnek.

Amire ügyelni kell

Tekerés egykeréken - avagy mi fán terem a Spinning? - 0

Ezen edzéstípus középpontjában a kifejezetten erre a célra tervezett egykerekű teremkerékpár áll, mely beállításánál számolnunk kell néhány sarkalatos ponttal. Ezen szabályokra, edzőinknek javasolt felhívniuk vendégeink figyelmét.

Túl magasra, vagy alacsonyra állított nyereg: A helytelen nyereg magasság csökkenti a pedálokra kifejtett erő mértékét, továbbá a túl feszes, vagy túl laza helyzetben tartott csípő- és térdízület növelheti sérülés veszélyét. A helyes nyereg beállítás nyitja, hogy körülbelül a csípő magasságával egy vonalba kell állítani az ülést, ugyanis a láb ebben a magasságban van laza, hajlított helyzetben.

Ülés vízszintes beállítása: Nagyon fontos, hogy az ülés vízszintesen is helyesen legyen beállítva. Akkor megfelelő a beállítás, ha a vendég lábai a talajjal párhuzamosan egymás mellett vannak, a térdei pedig pontosan a pedál felett. Így tulajdonképpen egy képzeletbeli függőleges vonalat húzhatnánk a térd és a lábfej között. Összességében, ha a térd hátrébb van mint a pedáltengely, előre, ha a pedáltengelynél előrébb, akkor hátra kell tolni a nyerget.

Helyes kormány beállítás: A túl magasra állított kormány gátolja az intenzív erőkifejtést, így célszerű a kormányt a nyereggel egy vonalba vagy legfeljebb egy-két fokkal feljebb állítani.

Pedálok: A talppárnáknak a pedál központi részén kell feküdniük.

Edzőtermünk szolgáltatásainak körébe bele kell vonnunk az egyes eszközök, gépek helyes használatáról való szakmai tájékoztatást, hiszen így biztosíthatjuk vendégeink biztonságát, az örömteli mozgást, valamint az izmok optimális fejlődését. Illetve, nem szabad megfeledkeznünk a gépek rendszeres ápolásáról, karbantartásáról sem.

Bármilyen kérdése is merül fel, keressen minket bizalommal!