Céloktól és erőnléti szinttől függően, mindenki más és más edzéstervet követ. Lehet a cél fogyás vagy izomépítés, lehet valaki hobbi- vagy versenysportoló, állóképesség fejlesztésre egytől egyig szükség van. A kardió mozgás pontosan ezt nyújtja, így nem véletlen, hogy egyetlen edzéstervből sem hiányzik az erőnléti gyakorlatok mellől.

Egy modern géppark nemcsak erőgépekkel, hanem kardió gépek széles skálájával is rendelkezik, melyek közül méltán a legnépszerűbb a futópad. Az év most következő időszakában, az időjárás viszontagságai miatt, a legtöbb futó a termeket fogja felkeresni, így a megnövekvő igény okán, nem árt felkészültnek lennünk.

A futás állóképesség fokozó tulajdonsága mellett kiváló hatással van a keringésre, és a tüdő oxigén felvevő képességét is javítja, így szinte a leghatékonyabb kardió mozgás.

Ezek után, nem meglepő, hogy ez az a sportág, ami az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkezik, sőt mára kisebb nagyobb futóközösségek is kialakultak, akik a futás  pozitív fizikai hatásai mellett, pszichikai kikapcsolódásként is tekintenek erre a mozgás típusra.

Ezek fényében futópadra beruházni, igencsak megtérülő befektetésnek tűnhet, főleg, hogy ezeket a gépeket rengeteg felhasználó tudja használni edzettségi szinttől függetlenül.

A bonyolultabb erőnléti gépektől a kezdők gyakran megijednek, vagy éppen nem tudják, hogy hogyan kell helyesen használni őket. A futópad számukra is csábító lehetőség lehet, hiszen a legtöbb ilyen típusú gép kezelése rendkívül felhasználóbarát és különleges “felszerelésre” sincs hozzá szükség, csupán egy pár futócipőre.

Ettől függetlenül a profiknak szintén jó lehetőség lehet, mivel a kijelzőn pontos adatok szemléltetik a teljesítményüket, továbbá a testépítőknek is változatosságot hozhat egy óra kocogás, a súlyzós edzések között.

Azt a tényt sem szabad elhanyagolni, hogy a kardió típusú gépek sokkal tovább leköthetik a felhasználó figyelmét, és energiáit, mint az erőgépek, hiszen itt egy impulzívabb, hosszan tartó dinamikus mozgás megy végbe. Ebből következőleg, a váltás sem megy olyan gyorsan a vendégek között, mint egy erőgép esetén. A várakozás elkerülése végett, a kapacitásunknak megfelelően, érdemes több gépre beruházni.

Azoknak pedig, akik már esetleg túl monotonnak találják a futópadot, következő blogposztunkban, bemutatunk néhány izgalmasabb alternatívát a kardió gépek terén!